Waterstof

Waterstof wordt het liefst aangeprezen als een "brandstof". Dan wordt er gezegd dat een auto op waterstof rijdt, alsof waterstof de motor voedt zoals benzine en diesel dat doen.

Dat klopt niet.

 Waterstof is geen brandstof maar een energiedrager. 

Zo rijdt een waterstofauto gewoon op elektriciteit zoals elke elektrische auto. Het grote verschil is dat de energie in een elektrische auto wordt opgeslagen in een accu en bij een waterstofauto in een tankje met waterstof waaruit elektriciteit wordt opgewekt die dan de elektromotor aandrijft. Omdat het vermogen dat een waterstofcel (fuelcell) beperkt is heeft een waterstofauto ook gewoon een batterij, maar die is kleiner.

Nu we dit hebben vastgesteld gaan we kijken naar de manier waarop waterstof wordt gemaakt, want waterstof kunnen we niet zo ergens oppakken.

Waterstof maken

De manier waarop waterstof wordt gemaakt bepaalt dan weer hoe schoon de opwekking van de waterstof is.

Afhankelijk van dit proces spreken we van resp. grijze waterstof als meest vervuilende, groene waterstof als minst vervuilende en dan hebben we nog de tussenvorm blauwe waterstof, waarbij de vervuilende CO2 van de grijze waterstof onder de grond wordt gestopt. 

We gaan er hier nader op in:

Grijze waterstof

Groene waterstof

Blauwe waterstof

 

Waterstofgate
Op naar een parlementaire enquete?