Infrastructuur

Er zijn nog maar enkele tankmogelijkheden voor waterstof voor bussen en vrachtauto's. Dit kan uitsluitend op grote industriële locaties waar de voor bussen en vrachtauto's benodigde 35 kg waterstof kunnen worden getankt. Bij een gewoon waterstof tankstation kunnen grote voertuigen niet terecht. In de toekomst zal op meer plaatsen voor zowel personenauto's als vrachtwagens en bussen waterstof worden geleverd. Bij het recent geopende waterstofstation van Pitpoint in Arnhem kunnen straks ook de waterstofbussen uit de regio Apeldoorn tanken.

Er zijn nog geen elektrische vrachtauto's met een bereik van 500 tot 1000 km. Maar die komen er wel. Tesla zal als in 2020 de eerste Tesla semi's, de zwaarste 40-tons trucks met oplegger, geleverd worden met dat bereik zogenaamde Megachargers bouwen langs snelwegen en pleisterplaatsen voor vrachtauto's. 

Op de locaties van de Megachargers zullen de Tesla semi's in maximaal een half uur 644 km worden bijgeladen. Dus binnen de verplichte rusttijd van de chauffeur is de elektrische Tesla semi weer volledig vol geladen en kan dus weer 500 - 1000 km, afhankelijk van de grootte van de accu, rijden.

Waterstofgate
Op naar een parlementaire enquete?